7 juni 2022
19:00

IFK Österbymo

Referat: Bälaryds IK - IFK Österbymo

Efter en mindre lyckad insats mot Bodafors så studsade A-laget tillbaks upp på vinnarspåret när "Bule-gänget" IFK Österbymo gästade Tallåsen. Vi vann till slut med 4-0 (2-0) och vår seger var fullt rättvis. Framförallt kunde vi glädja vår trogna hemmapublik med en mycket bra första halvlek där inte mycket fanns att klaga på. Mer än att vi bara gjorde två mål då kanske. För vi borde nog satt dit någon mer boll under första 45 minuterna. Vi spelade då långa stunder en mycket bra fotboll med bra rörelse, bra fantasi, bra spelglädje och bra energi. Ja det var mycket som var bra. Vi var "framåtlutade" som de säger på TV nuförtiden. Vi tog tag i taktpinnen per omgående när väl matchen kom igång. Matchstart blev nämligen framflyttad en kvart pga ett åskoväder som drog in över Tallåsen. Och det ska sägas i detta sammanhang att vår trogna hemmapublik som kommer i ur och skur förtjänar en stor applåd. Killarna uppskattar er närvaro mer än vad ni tror.
Men nn kom vi ifrån den röda tråden. Vi inledde som sagt bra redan från start och det var tydligt att vi var påkopplade denna kväll. Det var många som ville ha boll och vi hjälpte varandra jättebra på planen. Precis som ett starkt kollektiv ska göra. Så när Liam Lindstrand höll sig framme framför mål och tryckte dit bollen från nära håll i 17:e minuten så kom inte målet fram till 1-0 som en överraskning sett till händelserna på planen. Målwet föregicks av ett suveränt förarbete av Gentian Preteni som ryckte loss på kanten och sedan serverade Liam ett perfekt, lågt inspel som Liam som sagt tryckte dit. Och bara minuten senare var Liam åter nära att sätta bollen då han var igenom men avslutet gick via målisen i burgaveln. Några minuter efter det så var vi kolossalt nära att utöka ledningen på en hörnsituation som blev hyperfarlig. Vi fick till flera vågor med flera avslut och regelrätt kalabalik rådde i Österbymos straffområde. Till slut lyckades målisen knipa bollen i sin trygga famn. Men efter dryga halvtimmens spel fick målisen kapitulera igen då Kushtrim Komoni avslutade kliniskt fram till 2-0. Ett fint avslut på ett fint anfall där vi fick till ett par fina kombinationer innan bollen nådde fram till "Kurre". Österbymo hade även de ett par farliga framstötar under första halvlek och allra mest minns man ett farligt läge som de hade i 37:e minuten då de hade ett skott tätt utanför i ett riktigt kalasläge. Men i det stora hela så var det vi som hade det mesta och bästa i spel- och chansväg under de första 45 minuterna och vår ledning i halvlek fanns det nog ingen som kunde ifrågasätta.

Våra gäster hade emellertid inte alls gett upp och under första halvan av andra halvlek hade de sin bästa period under matchen. De satsade friskt för att få till en reducering och under andra halvlekens första 20-25 minuter pressade de på. Vi försvarade oss dock bra och höll ihop laget bra. Österbymo var där och nosade vid några tillfällen men några riktiga superchanser släppte vi inte till och när det som bäst behövdes så klev vår målis Alexander Josefsson fram och gjorde ett par fina ingripanden. Trots edtt relativt stort bollinnehav för Österbymo under första delen av andra halvlek var det ändå vi som hade den allra vassaste chansen när vi fick till en bra kontring där "Kurre" Komoni satte bollen i ribban, Även Gentian Preteni hade ett par fina lägen att näta. Matchavgörande 3-0 kom istället i minut 78 då Liam Lindstrand blev fälld i straffområdet och domaren dömde en straff som ingen hade några invändningar emot. "Kurre" Komoni fick äran att ta hand om straffsparken och gjorde det på bästa sätt och satte dit bollen till 3-0. Och bara två minuter senare kom även 4-0 då "Kurre" fick äran att göra sitt tredje mål för kvällen på ett distinkt avslut efter ett fint inspel från kanten av Alexander Lindberg Fulke. Och 4-0 blev sedan slutresultatet.

Vi vinner som ett lag och vi förlorar som ett lag. Vi är ett kollektiv där alla är med och bidrar med det som var och en är bra på. Men det går ju inte att komma ifrån att "Kurre" har fått en flygande start i BIK-tröjan. Han debuterade i förra matchen mot Bodafors och gjorde då ett mål. Tre nya mål kom nu och därmed har han gjort fyra mål på två matcher. Inte illa pinkat. Och då kan det även tilläggas att "Kurre" inledde på bänken mot Bodafors och då inte kom in i spel förrän i andra halvlek.
Ett stort plusbetyg delas emellertid ut till hela laget för en bra genomförd match. Lite synd att vi nu har ett speluppehåll ända till 2 juli nu när vi åter hittade tillbaks till den arbetsinsats och det spel som vi hade i inledningen av serien. Vi har haft det lite trögare den senaste tiden (förutom mot Trästaden) men nu var vi åter uppe på den nivå som vi vill och kan vara på. Vi får försöka att konservera denna form tills det är dags för match igen genom att träna bra.

Många av killarna var "dobbmässiga" då många gjorde mycket fina insatser men endast tre spelare kan få dobbar och dessa blev: